Jak se cítit krásná, žensky a plná energie?

Jak se cítit krásná, žensky a plná energie?

Většina žen věnuje spoustu času péčí o své tělo a to hlavně proto, aby zůstaly krásné, štíhlé a stále mladé. Udržení ženské krásy je pekelná dřina, co si budeme povídat :-) a ne vždy přináší očekáváné výsledky a naše uspokojení. A co když je to všechno mnohem jednodušší než se zdá?

Rozmanitost ženské krásy

Ženská krása je soubor vnitřních a vnějších aspektů tvořících dohromady jeden celek - ženskou bytost. Nejedná se jen o fyzický vzhled, krása zahrnuje, také vnitřní kvality, osobnost a energii, kterou žena vyzařuje. Ideál ženské krásy je proměnlivý a trendy současnosti směřují k oslavě individuality a autenticity. Krásná je tmavá i světlá pleť, kudrnaté i rovné vlasy, malá i velká prsa, všechny tyto varianty jsou dnes přípustné jako ideální.

A v čem tkví to "ono" kouzlo péče?

Tajemství spočívá v dokonalém stravování, ve správné hygieně a řádném pohybu. Dostatek pohybu vám nejen zlepší vzhled těla, ale i to, jak se cítíte uvnitř… zdravé zažívání, budete oplývat dostatkem energie, užívat si hormonální rovnováhu a především pak psychické zdraví.
Tak šup, šup, “sportem ku zdraví”… a nenechejte se ovlivnit sociálními sítěmi, kde vám naprosto dokonalá influencerka (jsem jediná komu toto slovo způsobuje vyrážku? :-)) téměř vnutí jedinečné speciální cviky “lifestylového” obsahu. Stačí vzít rozum do hrsti, vyrazit do lesa… do přírody a držet se zvyklostí, které fungovaly již za dob našich babiček :-).

Stravovací návyky

Jak se stravovat a co jíst? Odpovědí na tuto otázku najdete v digitálním světě nekonečné množství... kdo se ale v tom má vyznat?
A přitom je to zdánlivě velmi jednoduché… stačí kliknout na jakýkoli odkaz na internetu a v blesku máte sestavený dokonalý jídelníček na míru, ovšem nezřídka spojený s nákupem členství ve fitness aplikaci, krabičkovou stravu až do domu apod.... Takže jednoduše:

  • Co mám jíst?
    Ať už chcete zhubnout, udržet si váhu anebo naopak nabrat nějaká ta kila svalů, váš jídelníček musí vždy obsahovat bílkoviny, tuky, sacharidy a vlákninu. Je zbytečné se bát sacharidů nebo tuků, jejich množství musí být však vyvážené a upravené právě podle toho, jaký je váš cíl a kam směřujete. Měly byste jíst dostatek zeleniny a ovoce, tyto potraviny vám zajistí kromě vitamínů onu potřebnou vlákninu a vyhýbejte se vysoce zpracovaným potravinám. Ku příkladu si nekupujte “zdravou” granolu z obchodu a upečte si ji během pár minut doma s několika dřepy během vaření, nebo nahraďte oběd ve fastfoodu za oběd, který si připravíte večer doma do krabičky.
    Stravování není v dnešní době nadbytku nikterak složitá věc. Všeho je dostatek, potraviny jsou navzájem zaměnitelné a nahraditelné. Pokud však opravdu tápete a za žádnou cenu si nevíte rady, kontaktujte nutričního specialistu a ten vám zajisté pomůže.
  • Čemu se vyhnout ve stravování?
    Vyhněte se extrémním dietám a detoxům. Pití jenom zelených džusů nebo jezení salátů na snídani, oběd a večeři není žádoucí, zdravé a ani dlouhodobě udržitelné. Proto dietní plány na příjem 1200 kalorií za den hoďte rovnou do koše. A proč? Protože tento příjem není příjmem dospělé ženy, ale příjmem 5letého dítěte. Ač tomu spousta žen nevěří, tak hladověním a kalorickým strádáním svému tělu více ublížíte než pomůžete. Můžete ztratit menstruaci, začnou vám padat vlasy, kazit se zuby a v extrémních případech, při dlouhodobém nedostatku jídla, můžete i zemřít. Jídlo není váš nepřítel, ale vaše palivo, tak do toho vašeho stroje zvaného “tělo” tankujte vždy kvalitně a v množství, které potřebujete pro “provoz”.
    Vyhněte se porovnávání s ostatními. Každé tělo je jiné a každý má jiné cíle. Jezte hlavně podle sebe a svých potřeb.
  • Co jíst pro hezkou pleť?
    Jezte dostatek ovoce a zeleniny. Obsahují spoustu minerálů a vitamínů, které jsou pro naše tělo velmi prospěšné. Pijte hodně vody a soustřeďte se na vyváženost vašeho jídelníčku. Nejezte ani nepijte potraviny a nápoje s vysokým obsahem cukru. A také zde platí - nekonzumujte vysoce zpracované potraviny.

Pohyb

Pohyb je velmi důležitý a měl by být každodenní součástí dne nás všech. Tím nemyslím, že byste měla běhat každý den 10 kilometrů nebo strávit 3 hodiny v posilovně. Existuje spousta jiných možností, jak zařadit aktivitu do vaší denní rutiny. Vhodným pohybem pro vás může být třeba jen krátká procházka. Nebo začněte tím, že vynecháte výtah anebo začnete chodit pěšky do práce, školy či obchodu a auto tak necháte zaparkované před domem (mimochodem, hledat prázdné místo k zaparkování po návratu z obchodu je stejně o nervy :-). Nemusíte si to dělat příliš komplikované a náročné. Některým z nás může vyhovovat náročnější trénink v posilovně nebo se najdeme v běhání či jízdě na kole. Ať už však zařadíte do dne cokoliv, je důležité, aby vás to aspoň z části bavilo a naplňovalo. To je ten hlavní stimul, který vás u této činnosti bude držet a dávat vám motivaci s tím pokračovat.

Hygiena

  • Péče o pleť - pro správnou péči o pleť je důležité vědět jaká vaše pleť je. Zjistěte, jestli máte pleť mastnou, suchou nebo kombinovanou. Kombinovaná pleť je mastná na čele a v okolí nosu a suchá na tvářích a bradě. Produkty pak vybírejte vždy podle vašeho typu pleti. Na mastnou pleť například není nejlepší použít hutný krém, který je ideální pleť suchou. Proto na mastnou pleť použijte krém lehčí konzistence. Pokud nemáte pleť ani mastnou ani suchou, tak máte pravděpodobně pleť normální. Můžete si vybrat produkty podle toho, jak vám vyhovují. To samé s pletí kombinovanou. Vaše pleť může být také citlivá nebo se sklony k akné. Citlivá pleť špatně reaguje například na produkty s parfemací. Proto se jim raději vyhýbejte, jinak můžou způsobit pěknou neplechu.
    Když již budete vědět jaký typ pleti máte, pěkně se o ni starejte, dopřejte ji každodenní ranní a večerní čištění a následnou hydrataci spojenou s lehkou masáží.
  • Péče o tělo - zahrnuje každodenní sprchování nebo koupání s mýdlovou očistou vaší pokožky. V horkých letních dnech, po sportu, náročnější schůzce a po práci si dopřejte očistu těla i vícekrát za den. Stačí krátká vlažná sprcha s trochou voňavého mýdla a hned se budete cítit lépe. Po osušení aplikujte nejlépe hned deodorant a pro zvláčnění pokožky tělový balzám. Oblečte si čisté prádlo a použijte svůj oblíbený parfém. Hned jste krásnější :-).

Sebevědomí

Ženská krása může být zdrojem sebevědomí, pokud je vnímána jako prostředek sebevyjádření. Je důležité, abychom hledaly své sebevědomí i mimo fyzický vzhled, skrz své vnitřní kouzlo, šarm a schopnosti. Hlavně se musíme mít rády, milovat se nade vše :-) a sami sebe respektovat. Tím si posilujeme svou sebejistotu a budujeme zdravé vztahy s ostatními.

Ženská móda

… úzce souvisí s ženskou krásou. Rozmanitosti a fantazii se zde meze nekladou. Avšak nezapomínejme vždy na čistotu a volme adekvátní model na danou událost. Udržujme předepsaný dress code :-).

Užijme si svou ženskost, svou krásu a podmanivost!

... a jeden recept na konec :-)

Domácí granola

Tyto křupavé ovesné vločky pečené v troubě se směsí ořechů, semínek, sušeného ovoce a slazené medem, javorovým sirupem vám provoní celý byt a jsou hotové během chvilky. Tak honem do kuchyně a jdeme na to!

Co budete potřebovat na jeden plech této dobroty?

300 g vloček (ovesné, špaldové prostě jakékoliv)

dvě hrsti směsi ořechů (vlašské, kešu, lískové..) a semínek (lněná, sezamová, chia, konopná)

dvě polévkové vrchovaté lžíce rozpuštěného másla anebo kokosového oleje

dvě lžíce medu či javorového sirupu

Postup

Ve velké míse smíchejte a dobře promíchejte veškeré sypké ingredience, poté přidejte rozpuštěný tuk - máslo anebo kokosový olej - a sladidlo - med/javorový sirup. Vše opět dobře vařečkou promíchejte, rozprostřete na plech vyložený pečícím papírem a pečte v předehřáté troubě na 160 stupňů zhruba 30 minut. V polovině pečení granolu lžící promíchejte, eventuálně otočte plech, aby se směs upekla ze všech stran.
Upečenou granolu nechte vychladnout a poté skladujte v uzavíratelné nádobě chráněné před vlhkem, světlem a teplem. Při dodržení správných skladovacích podmínek vám vydrží křupavá 14 dní.

Konzumace

Granola je velmi oblíbená pro svůj výživových profil. Obsahuje totiž bílkoviny, zdravé tuky i hodně zanedbávanou vlákninu. Díky své křupavé konzistenci a karamelizované chuti získané pečením je opravdu vynikající. Konzumovat ji můžete buď samotnou anebo v kombinaci s jogurtem či mlékem. Vhodná je zejména na snídani anebo jako dopolední svačinka. Přidejte také čerstvé sezónní ovoce nakrájené na kousky. Výborná je i alternativa se sušeným ovocem.

Zpět na blog