Vaginální mykóza: Příznaky a účinné tipy pro prevenci

Vaginální mykóza: Příznaky a účinné tipy pro prevenci

Trápí tě svědění „na těch místech“, výtok, nepříjemné kousání, škrábání, podivný zápach, tak určitě zbystři pozornost, neboť všechny tyto nepříjemnosti mohou být příznaky vaginální infekce. Jedná se o zánětlivé poševní onemocnění, které vzniká jako důsledek nerovnováhy mezi bakteriemi a kvasinkami přirozeně se vyskytujícími v intimních partiích.

Jak vypadá zdravá vagína?

Řekla bych to velice jednoduše…. je čistá, bez barevného a páchnoucí výtoku, nesvědí, nebolí, zkrátka o ní nevíme. Všechny mikroorganismy zde žijící jsou kamarádi, nikdo nemá navrch a nepovyšuje se nad druhé. :-)
Znamená to tedy, že vaginální mikroflóra je v rovnováze.

Co je vaginální mikroflóra?

Flóra je soubor či prostředí bakterií, převážně laktobacilů, jejichž množství a druh mají významný vliv na celkové zdraví ženy. Část zde přítomných bakterií je totiž zdraví prospěšných a část z nich tvoří patogenní organismy, které mohou být pro zdraví naopak škodlivé. Typy a počty bakterií se u jednotlivých žen liší. Každá žena je v tomto smyslu originálem. :-)
Ve zdravém vaginálním prostředí převažují specifické bakterie z kmene Lactobacillus, které zde produkují kyselinu mléčnou.
Kyselina mléčná udržuje optimální nízké pH v pochvě (4 - 4,5) a zabraňuje tím přemnožení patogenů. Navíc, v kombinaci s lubrikační tekutinou vylučovanou během sexuálního vzrušení, udává jedinečnou charakteristickou vůni poševní oblasti... její pižmo.
Jako perličku zde zmíním, že oblast vagíny má mnohonásobně vyšší koncentraci bakterií než jakákoliv jiná část ženského těla. Před ní je už pouze tračník, čili část tlustého střeva.

Co způsobuje vaginální infekce?

Nejčastějšími původci poševních zánětů jsou kvasinky, bakterie a jiní paraziti. Onemocnění jsou potom diagnostikovány jako kandidózy, mykózy (původcem jsou kvasinky), vaginózy (bakterie) a trichomoniázy (původcem je prvok Trichomonas vaginalis).
Za normálních okolností žijí v poševním prostředí bakterie a kvasinky spolu v rovnováze, ovšem při narušení kyselého pH (4 - 4,5) prostředí ve vagíně, dochází k přemnožení bakterií, kvasinek a jiných mikroorganismů a rozvine se infekce. Tato infekce se často, díky anatomickým poměrům, rozšíří i do močové trubice... a je vymalováno. 

Co způsobí narušení přirozeného vaginálního prostředí?

  1. Špatná a nedostatečná intimní hygiena
    „Hmmm... a jak tedy správně umývat intimní partie?
    K mytí genitálií vždy používejte mýdla a gely k tomu určené. Vyhněte se parfémovaným sprchovým gelům či všemožným dezinfekčním mýdlům, která jsou určena spíše k mytí rukou. Jen přípravky s označením „intimní” respektují kyselé vaginální pH a pomáhají ho udržovat a obnovovat. Omývejte vnější genitálie teplou vodou, s použitím kapky mýdla, alespoň dvakrát denně a to vždy směrem zepředu dozadu. K mytí vám postačí vaše ruka.
    V horkých letních dnech, v období menstruace, po sportu nebo toaletě se zajisté budete cítit lépe s umytou vagínou a čistým prádlem. :-)
    Takže dočtěte článek a „šup” do sprchy... nezapomeňte vždy natáhnout čisté gaťky. :-)
    Pokud jste někde na cestách a nemáte přístup k tekoucí vodě, neváhejte vyzkoušet intimní sprej Enna Hygiene&Go. Jednoduše sprej nastříkáte na kousek toaletního papíru, utřete intimní partie a máte „umyto”.
  2. Menstruace
    Menstruace, jak všechny víme, je proces, kterému se v plodném věku nevyhneme. Během menstruace dochází ke zvýšení pH v pochvě. Poruší se tak rovnováha mezi mikroorganismy osídlujícími intimní oblast a může tím dojít ke zmnožení patogenních druhů a ke vzniku infekce. Navíc, menstruační krev je zde živou půdou pro všechny ty bakterie a kvasinky. 
    V tomto období obzvlášť platí nutnost dodržování zásad správné a šetrné intimní hygieny, včasné výměny menstruačních pomůcek a nezapomeňte být obezřetné při návštěvě společných bazénů, saun a termálních lázní.
  3. Těhotenství
    Během tohoto období dochází ke kolísání hormonů, změnám chuti, jídelníčku a to vše může být příčinou vzniku vaginální infekce.
    Pokud jste těhotná a máte jakýkoliv problém, neváhejte a včas navštivte svého lékaře.
  4. Antikoncepce
    Mezi nežádoucí účinky hormonálních antikoncepcí patří také zvýšené riziko vzniku vaginálních infekcí. Zde máte možnost změny druhu antikoncepční metody, ať už výměny pilulky za jinou pilulku, implantace děložního tělíska anebo zvolte nehormonální antikoncepci, například v podobě bariérové ochrany kondomů.
  5. Oslabená imunita
    Po nemoci nebo po nadměrné fyzické a psychické zátěži je vaše tělo oslabené a nedokáže se dostatečně bránit infekci. V tomto případě zvolte dostatečnou regeneraci s důrazem na doplnění vitamínů a minerálů.
  6. Antibiotika
    Po jejich užívání dochází ke změně složení střevní mikroflóry a mnohá antibiotika mají vliv také na mikroflóru poševní. Svou úlohu zde sehrají volně dostupná probiotika, která vám obnoví narušenou mikroflóru.
  7. Nošení nevhodného spodního prádla
    Syntetické, neprodyšné a příliš těsné spodní prádlo je sice krásné, ale ne příliš zdravé, protože vytváří ideální mikroklima podporující růst patogenních mikroorganismů.
    Co s tím? Bavlna... nejlepším materiálem spodního prádla je bavlna.
  8. Jídelníček s nadbytkem jednoduchých cukrů je zlo.
    Nejenže se nám tyto cukry podepíší nelichotivě na postavě, ale také jsou hlavní potravou pro poševní kvasinky. Tyto se po „cukrových orgiích“ přemnoží a infekce je na světě. :-(
    Zdrojem jednoduchých cukrů je například čokoláda, buchty, koláče, oplatky a jiné sladkosti... tak opatrně s nimi. :-)
  9. Cukrovka
    Cukrovka, známá také jako diabetes mellitus, je metabolické celoživotní onemocnění, projevující se zvýšenou hladinou cukru (glukózy) v krvi. Glukóza se koncentruje také v moči a je zde živou půdou pro kvasinky a bakterie, což jen potvrzuje větší výskyt urogenitálních infekcí právě u žen s diagnostikovanou cukrovkou.

Vaginální mykóza

Kvasinková infekce je velice nepříjemná a vzniká přemnožením kvasinek ve vaginálním prostředí. V naprosté většině případů, až z 90 %, je způsobena kvasinkou Candida albicans.

Příznaky vaginální mykózy jsou:

  • Bolest
  • Úporné svědění
  • Pálení
  • Mírný otok vnějších genitálií
  • Výtok bílé barvy a tvarohovité konzistence

Léčba vaginální mykózy:

  • Léčba spočívá v aplikaci a použití tzv. antimykotik, což jsou látky rovnou ničící kvasinky anebo jim alespoň zabraňují v růstu. Používají se v přípravcích určených právě na intimní partie a to ve formě krémů, mastí, globulí a čípků. Mnohé z nich jsou volně dostupné k zakoupení v lékárně. Se závažnějšími a vleklými infekcemi si potom poradí léky, jejichž výdej je vázaný na lékařský předpis. Recept na ně si opatříte u svého gynekologa, který vás nejprve vyšetří.
    Mezi volně dostupná antimykotika, která seženete v každé lékárně patří například Canesten krém a vaginální tablety, Lomexin vaginální tobolka, Cotylena vaginální tablety a krém, Gynopevaryl vaginální čípky s krémem a Fungicidin mast.
  • Krémy, tablety, čípky a tobolky se zavádějí umytými prsty hlouběji do  pochvy.
    Pouze k zevnímu ošetření jsou určené krémy bez aplikátoru. Čistými prsty je rozetřete po vnějších genitáliích. Řiďte se vždy pokyny k dávkování, které jsou uvedené v každém příbalovém letáku daného přípravku.
K zavedení tablet do pochvy doporučuji použít lubrikant. Tablety, čípky a globule potom aplikujte do pochvy nejlépe na noc, těsně před spaním a k ochraně prádla použijte slipovou vložku.

      Bakteriální vaginóza

      Jedná se o infekci v pochvě, která je způsobena přemnožením různých choroboplodných zárodků, obzvláště pak bakterií Gardnerella vaginalis.

      Příznaky onemocnění:

      • Šedobílý výtok rybího zápachu
      • Výtok může mít zpěněnou a řídkou konzistenci
      • V menší míře se objevuje pálení a svědění
      • Bolest při sexuálním styku
      • Může být ovšem také zcela bez příznaků

      Léčba gardnerella vaginalis:

      • Zde pomůžou pouze antibiotika dostupná na lékařský předpis
      • Nutností je návštěva lékaře k řádné diagnostice tohoto onemocnění
      • První pomocí může být dezinfekční vaginální výplach - Rosalgin, který vám díky obsažené látce benzydaminu uleví i od případné bolesti a zklidní podráždění.

      Bakteriální vaginózy patří mezi nejčastější infekce pochvy. Postižena touto nemocí je přibližně každá pátá žena a zhruba u jedné třetiny těchto žen odezní onemocnění zcela samo bez jakékoliv léčby.
      Častěji se vyskytuje u žen sexuálně aktivních.

      Vaginální trichomoniáza

      Jedná se o infekční onemocnění pochvy způsobené prvokem Trichomonas vaginalis (bičenkou poševní). Tato nemoc patří mezi celosvětově nejrozšířenější pohlavně přenosné infekce. Bohužel se často vyskytuje ruku v ruce s kapavkou anebo chlamydiovou infekcí.

      Příznaky trichomoniázy:

      • Zánět různé intenzity v oblasti malé pánve
      • Zapáchající pěnivý výtok, který může být bílý, žlutý až zelený
      • Pálení při močení
      • Oteklé, zanícené a svědivé vnější genitálie
      • Bolest při styku a krvácení po něm

      Trichomoniázy se přenáší výhradně pohlavní stykem. První příznaky infekce můžete dokonce pozorovat až po 6 měsících od styku s nakaženým partnerem.

      Léčba vaginální trichomoniázy:

      • Antibiotiky - metronidazolem. Důležité je přeléčit oba partnery. Během léčby dodržujte sexuální půst a vyhněte se užívání alkoholu.
      Infekce bičenkou poševní je nesmírně riziková pro těhotné ženy, může být příčinou předčasného porodu a nízké porodní hmotnosti novorozence. Dlouhodobě neléčená infekce je pak rizikovým faktorem pro nádorové změny děložního čípku.

      Jak předcházet vaginální infekci?

      Jestli se chcete vyhnout opakovaným zánětům pochvy, zkuste dodržovat zde několik uvedených preventivních opatření.

      • Dodržování zásad správné hygieny - k mytí intimní oblasti používejte pouze mýdla k tomu určená. Vyhněte se parfémovaným gelům, nadměrnému užívání vaginálních výplachů, které zde mohou narušit přirozenou rovnováhu bakterií.
      • Noste bavlněné a prodyšné spodní prádlo a volné oblečení. Vaše vagína potřebuje dýchat. :-)
      • Buďte fit - dbejte na vyvážený jídelníček prostý jednoduchých cukrů s dostatkem ovoce a zeleniny. Nezapomínejte ovšem také na příjem bílkovin a zdravých tuků.
      • Antibiotika - jejich užívání nechejte vždy na doporučení lékaře. Časté užívání antibiotik významně oslabuje naši imunitu a narušuje nejen střevní, ale také poševní mikroflóru. A v důsledku nadměrné konzumace antibiotik vznikají často se opakující vaginální infekce. Pokud přeci jen antibiotika musíte užívat, přikupte si k nim vždy probiotika. Je to jen pár korun navíc, ale službu vám udělají k nezaplacení. :-)
      • Pravidelně navštěvujte gynekologa - a to i v případě, že vás nic netrápí. Infekce může být skrytá, a je důležité jakýkoliv potencionální problém zavčas odhalit.
      • Chraňte se při sexu - používejte kondom. Doporučuji používat tuto ochranu zejména při styku s novým či náhodným partnerem. Ochráníme se nejen před nechtěným těhotenstvím. Krabička kondomů se vejde do každé kabelky. :-)

      Zdravé vagíně třikrát hurá... hurá, hurá, hurá! 

      Zpět na blog