Nedaří se vám otěhotnět?

Nedaří se vám otěhotnět?

Být matkou je významný životní cíl, který nás hluboce naplňuje, avšak jedná se o dlouhodobý proces s celoživotním trváním. Naše touha po dítěti nejčastěji pramení ze samotné lásky k nim a chceme je mít, abychom jim mohly předávat své osobní zkušenosti, chceme je učit a v neposlední řadě chceme vytvářet rodinu. Budovat silné rodinné pouto. Mateřství je krásná životní cesta, ale samozřejmě i velmi náročná.
Co ovšem dělat, když cítím, že nastal ten správný čas a s partnerem se mi nedaří otěhotnět?

Buď fit, drž si ideální váhu

Není tajemstvím, že obézní lidé to mají v životě těžší. Zvýšená fyzická hmotnost nad určitou „normu” přináší jen samé problémy a žádný benefit. Obézní ženy produktivního věku mají mnohem častěji poruchy menstruačního cyklu a ovulace... a samozřejmě mnohem obtížněji zvládají běžné životní situace. Hlavním z důvodů je zvýšená hladina estrogenu, která se u nich vyskytuje.
Šance na otěhotnění u těchto žen je tímto až o 20 procent nižší. U prvorodiček s nadváhou navíc dochází velmi často k samovolným potratům, potížím s donošením plodu či těžkým porodům. U spousty z nich se v průběhu těhotenství vyskytuje těhotenská cukrovka a tyto ženy trpí také vysokým krevním tlakem.
Pokud se jen trošku v tomto poznáváte, tak neváhejte a mrkněte rovnou na svůj jídelníček, na své pohybové aktivity a dejte si vše do pořádku. Poradit by vám mohl velmi dobře i dietolog.
Ideální váha mnohonásobně zvyšuje šanci otěhotnět přirozenou cestou a taktéž v případě umělého početí stačí menší dávka aplikace hormonů. Vajíčka jsou totiž u žen s normální váhou mnohem, mnohem kvalitnější.

Buďte v pohodě

... v pohodě... hmm, to se lehce řekne…. Zvláště když se snažíte o miminko již delší dobu, netrpělivě počítáte dny a hodiny, kdy už můžete „počůrat” papírek…k tomu všemu problémy v práci, tchýně,... s partnerem to už také není tak „wow“ jako dříve a všechny kamarádky už mají jednoho až dva prcky.
Stres je přítomný všude kolem vás/nás a jak mu tedy alespoň kousek utéct a nepustil si ho do svého já?
Zkuste se soustředit sama na sebe, pečuje o své tělo, ať se sama sobě líbíte, sportujte a věnujte se svým koníčkům a také svému partnerovi. Na práci se doma snažte nemyslet, rozdělte si den do několika časových úseků a v každém z nich se soustřeďte pouze na danou aktivitu, která je jeho součástí.
Proč by vám chvíle, které trávíte s partnerem, na zahradě, bazénu... či kdekoli jinde měly kazit většinou malicherné pracovní starosti?
Nezapomeňte na tři hlavní životní priority... já, já a jáááá :-).
Zda však platí stále stejná rada... pokud nevíte „kudy kam“, navštivte odborníka, kterým může být psychoterapeut, psycholog či gynekolog, k vyloučení závažnější nemoci, bránící otěhotnění.

Dělejte vše pro to, ať je sex stále zábavou

Bez aktivního nechráněného sexu to určitě nepůjde.
Vymezte si klidně zcela orientačně plodné dny pomocí ovulační kalkulačky (na přesnější určení hodiny ovulace pomocí měření teploty se vykašlete :-)) a v té době mějte styk ideálně obden.
Mějte na paměti, že je potřeba přibližně dva dny, na vytvoření nového kvalitního spermatu.
Častější styk může být prima, ejakulát je však méně koncentrovaný s nižší hustotou spermií. Aktivitu a životaschopnost spermií můžete velmi dobře podpořit gelem Enna Fertility, jehož aplikací snížíte kyselost svého vaginálního prostředí a umožníme spermiím přežít až pět dnů. Spermie totiž přežívají díky kyselému prostředí v pochvě maximálně dva dny a jejich počet se během této doby výrazně snižuje.

 

 

Zapomeňte na drogy, alkohol a tabákové výrobky

Vyvarujte se, v době, kdy se snažíte o rodinu, užívání návykových látek... jakýchkoliv!
Drogy snad ani nemusím zmiňovat, ale pozor, řadí se zde také léky, které by mohly být potencionálně pro plod škodlivé a mít pro něj fatální následky. Proto, pokud dlouhodobě a trvale užíváte léky, např.na epilepsií, cukrovku, deprese, akné apod., neváhejte o tom informovat svého lékaře a ujistit se o jejich bezpečném užívání i v době těhotenství
Stejná pravidla platí také v případě užívání vitamínů a doplňků stravy. Ano, dokonce i některé vitamíny jsou pro plod velmi nebezpečné.

Tolik diskutovaná hormonální antikoncepce…

Abych byla upřímná, já sama nejsem fanynkou hormonální antikoncepce.
Ano, vyzkoušela jsem si ji, nicméně po dvou měsících užívání mi výrazně stouply nad normu hodnoty jaterních enzymů a lékařem mi bylo doporučeno přejít na nehormonální formu antikoncepce. Jistě, je tomu již téměř 20 let, nicméně tato antikoncepce je stále v nezměněné formě na trhu :-).
Když k výčtu svých „bolístek“ připočtu ještě problémy s žílami, hormonální antikoncepce je pro mě definitivně tabu. A světe div se, děti mám pouze dvě, přesně tolik kolik jsem chtěla :-). Jsem velmi ráda za to, že můžu v průběhu měsíce pozorovat své tělo, jak se mění nejen po fyzické stránce, ale hlavně po té psychické... pozoruji jeho vzestupy a pády v celém průběhu menstruačního cyklu.
Ano, hormonální antikoncepce má své nesporné benefity a spousta žen ji užívají k úpravě menstruačního cyklu, či k jiným zdravotních důvodů... o tom nepochybuji. Ovšem nezřídka kdy se stane, že po jejím vysazení se přirozený cyklus tvorby vajíček zcela neobnoví, antikoncepce nám tak po celou dobu pouze maskovala ovariální nedostatečnost, takže nyní máme problém.
Žena po třicítce užívající antikoncepci od puberty po jejím vysazení najednou zjistí, že její vaječníky jsou již vyčerpány a k dozrávání vajíček již pravidelně nedochází. A co teď?

Umělé oplodnění

Umělé oplodnění, neboli asistovaná reprodukce, je soubor lékařských metod, které podporují možnost otěhotnění. Již samotný fakt, že se něco děje a máme šanci otěhotnět, významně zvyšuje šanci na přirozené oplodnění. A i kdyby to náhodou přirozenou cestou nešlo, jsou zde odborníci, kteří si s tím umí poradit a k vytouženému dítěti nám pomohou :-).

Výměna partnera

Rychlé, vzrušující, efektivní... :-):-)
Změna partnera by mohla být řešením. Dokážu si živě představit situaci, kdy se již několik let s partnerem snažíte o dítě a stále vám to nevychází, vytoužená rodina nepřichází a naopak, vztah pomalu chřadne. Již to neklape tak jako dříve, sex je automatická záležitost v ovulačních dnech a partner se vám čím dál tím více odcizuje. Nejste schopni společně problém s otěhotněním zvládnout. Jsou studie, kdy žena okolo čtyřicítky snadněji otěhotní s výrazně mladším mužem než je ona sama. Jeho spermie si totiž dokáží hravě poradit s jejími již méně kvalitními vajíčky :-).

Zpět na blog