Roční období menstruace

Roční období menstruace

Žena v období menstruace

Menstruační cyklus trvá průměrně 28 dní a během něj dochází k hormonálním změnám, které nás ovlivňují po fyzické i psychické stránce. Během cyklu se mění nálady, produktivita, výkonnost a množství energie. Znalost cyklu se Vám určitě bude hodit. Pokud rozumíte svému cyklu, tak si můžete lépe plánovat tréninky, práci a různá setkání. Pomůže Vám to pochopit, jak vaše tělo funguje a jak s ním pracovat.

Menstruační cyklus se dělí na 4 fáze, které se přirovnávají k ročním obdobím. První fáze je menstruační fáze, druhá je dynamická fáze, třetí je ovulační fáze, a nakonec čtvrtá premenstruační fáze. Nejprve se budeme věnovat fázi menstruační.

1. Fáze menstruační-zima

Na počátku cyklu je fáze menstruační. Tato fáze začíná prvním dnem menstruace a průměrně trvá 3-5 dní, ale může se prodloužit až na 7-10 dní. Přirovnává se k zimě… proběhla  čtyři roční období a nastává zima, kdy tělo uklidníme a necháme odpočívatProjevuje se fyzickými změnami, krvácením, vnímáme ji nejvíce. Hladiny hormonů jsou velmi nízké, proto dochází k poklesu energie.

Jak se projevuje?

Únava
Potřeba samoty
Náladovost
Nedostatek sil
• Diskomfort, bolesti

Jak této fáze můžeme využít?

Žena během menstruace zklidněné myšlení, proto je tato fáze cyklu dobrá na dělání rozhodnutí a přemýšlení nad věcmi. S největší pravděpodobností budete mít právě v této fázi nejlepší schopnost se rozhodnout a nejlepší pohled na různé životní situace.

Jak si zpříjemnit průběh menstruace?

Menstruaci a její průběh si můžeme určitě zpříjemnit použitím komfortních menstruačních pomůcek, kde hlavní roli hrají kalíšky. Menstruace se tak stane příjemnou, radostnou a očekávanou událostí každého měsíce.

Pohyb v menstruační fázi

Některé ženy si mys, že cvičení při menstruaci není vhodné nebo dokonce nebezpečné. Opak je však pravdou… pokud netrpíte silnými bolestmi a není vám cvičení nepříjemné, protažení či jóga vám pomůžou se uvolnit a dokonce mohou pomoci i s menstruačními bolestmi. Vhodná je taky chůze nebo jogging. Nevyčítejte si, pokud nemáte energii na silový trénink nebo kardio, při menstruaci je to normální. Pokud si během menstruace odpočinete, budete mít zbytek cyklu více energie.

Při cvičení během menstruace je důležitý výběr pomůcky, která Vám bude komfortní a nebude při sportu vadit. Nejlepší volbou jsou menstruační kalíšky, protože je vůbec při pohybu necítíte a můžete je opakovaně používat a šetříte tím nejen životní prostředí, ale i svou peněženku.

2. Fáze dynamická-jaro

Dynamická fáze přichází po menstruační a trvá přibližně 7-10 dní. Přirovnává se k jaru, kdy žena získává po menstruaci zpátky svou energii. Ženské tělo se začíná připravovat na další proces možného otěhotnění, kdy prudce stoupá hladina estrogenu. Většina žen má tuto fázi nejraději.

Jak se projevuje?

Spousta energie
Logické myšlení
Multitasking
Pocit, že všechno zvládám

Jak této fáze můžeme využít?

Během této fáze je nejlepší doba na start a realizaci nových projektů nebo na učení se nových věcí.

Pohyb v dynamické fázi

Dynamická fáze je nejlepší doba na posilování, běh nebo na pořádnou vyjížďku na kole.

3. Fáze ovulační-léto

Ovulační fáze je přibližně uprostřed cyklu, 14 dní po menstruaci. Trvá 3-4 dny a žena je během ní nejplodnější. Hladina estrogenu je během ovulace nejvyšší.

Jak se projevuje?

Nejvíce energie
Chuť být mezi lidmi
Dávání najevo emocí

Pohyb v ovulační fázi

V této fázi máte hodně energie, proto je to ideální čas na náročnější silový trénink

4. Fáze premenstruační

Tato fáze se přirovnává k podzimu. Ze všech fází trvá nejdéle, až 14 dní. Dochází k poklesu nálady a energie. Tuto fázi známe jako PMS a většina žen (a mužů :-)) ji má nejméně rádo. Za PMS může pravděpodobně progesteron, který je v druhé polovině menstruačního cyklu ve velké míře vylučován do krve.

Jak se projevuje?

Zvýšená chuť k jídlu (hlavně na sladké)
Oslabená imunita
Úzkosti
Výkyvy nálad
Depresivní stavy

Jak této fáze můžeme využít?

Premenstruační fázi se říká také fáze kreativní. Je to ideální doba na vymýšlení nových nápadů a projektů.

Pohyb v premenstruační fázi

V této fázi je vhodný lehčí trénink, například pilates nebo jóga. Pokud zvolíte náročnější tnink, tak budete pravděpodobně rychleji unavená.

Pokud užíváte hormonální antikoncepci, tak tato teorie neplatí, protože váš menstruační cyklus není přirozený a je ,,uměle” řízený.

Nezapomeňte, že každá žena je jiná a průběh celého menstruačního cyklu je u každého individuální. V tomto článku jsou uvedeny pouze průměrné doby. Váš cyklus může trvat 21-35 dní a může být delší či kratší. Pokud vaše menstruace začala teprve nedávno tak může nějakou dobu trvat, než se cyklus stane pravidelný.

V čem jsou ženy jedinečné?

Narozdíl od mužů mají ženy schopnost se každý měsíc ,,restartovat” a začít s novou energii.

 

Zpět na blog