První menstruace: Na co se připravit?

První menstruace: Na co se připravit?

Menarché nebo-li první menstruace je zajisté jedním z největších milníků v životě dívek. Tímto dnem se z nich stávají ženy. Svým způsobem končí bezstarostné dětské období a do dívčího života přicházejí starosti a povinnosti s měsíční pravidelností. Holky se musejí o sebe postarat a to ve smyslu zajištění si hygienických potřeb a pomůcek potřebných při menstruaci. Také by měly dbát na dostatečnou hygienu a pečovat o celé své tělo a to nejen po fyzické stránce.

Co to je menstruace?

Jedná se o zcela přirozený proces, který je řízený hormonálně a trvá přibližně 28 dní. Při tomto ději se z těla vylučuje nadbytečná děložní sliznice a odchází v podobě menstruační krve ven. Tuto krev potom zachycujeme pomocí tampónů, vložek, kalíšků a menstruačních kalhotek. Tato nadbytečná děložní sliznice se vylučuje v případě, že nedošlo k oplodnění vajíčka, jinými slovy k otěhotnění. Je to vlastně taková peřina pro vajíčko, nachystaná k jeho pohodlnému uhnízdění a zavrtání se do ní. Když ovšem vajíčko není oplodněné, zaniká a s ním i narostlá děložní sliznice. Po skončení menstruace je děložní výstelka opět nízká, znovu každým dnem roste a roste, vajíčko ve vaječnících zraje a čeká na oplodnění. A tak je to pořád dokola. Vajíčko se nedočká spermie, sliznice se nedočká vajíčka a krvácí. S železnou pravidelností. :-)

Jak poznám že přijde menstruace?

První menstruace přichází zpravidla mezi 10-15 rokem. Jedná se o poměrně dlouhé časové rozpětí, takže pokud zrovna patříš k vrchní věkové hranici, nezoufej, i na tebe jednou dojde. :-) Průměrný věk je 12 let, čili šestá, sedmá třída základní školy.
První známkou, že „už” to přijde může být:

  • růst pubického „tam dole” ochlupení přicházejícího zpravidla dva roky před první menstruací
  • nevysvětlitelné a nečekané změny nálad, růst a bolest prsou, výtok z pochvy, nafouknutí a bolesti břicha
  • únava, plačtivost a sebelítost

Jaký má průběh první perioda?

První krvácení je často velice krátké a rychlé. Délka prvních cyklů může být pouze 4-7 dnů s mírným krvácením a snesitelnou bolestí břicha. Ze začátku totiž nemusí docházet k dozrávání vajíčka, cykly jsou takzvaně anovulační a to se projeví na intenzitě krvácení. Menstruační cyklus je často velmi nepravidelný.

Jak se mám na menstruaci připravit?

Jestli jsi školačka, chodíš přibližně do šesté třídy, přibal si určitě s sebou do aktovky vložku. Stačí si koupit jakékoliv balení v drogerii, ovšem vezmi si raději dvě, ať máš také pro kamarádku. :-)
Pamatuj, kdo je připraven, není překvapen.
Pokud v tomto období zaznamenáš na kalhotkách či toaletním papíru trošku krve, s největší pravděpodobností „jsi to dostala“. Jestliže máš možnost, zajdi se umýt, vezmi si čisté prádlo a dej si vložku. Ta ti vydrží přibližně 3 hodiny a poté je potřeba ji vyměnit. Při prvním krvácení doporučuji neexperimentovat, používej pouze vložky. Je to doba poznávání se a učení se.

A jaké vložky mám používat?

Určitě menstruační! Nejlépe s označením „NORMAL” a s křidélky. Více savé s označením „ULTRA” a „NIGHT” použij potom na noc. Jsou delší, pokryjí větší plochu v kalhotkách a savější, takže zadrží více krve. Boční křidélka ti zároveň ochrání spodní a ložní prádlo.
Vložky „SLIP” si nechej na konec menstruace. Jsou určeny jen k ochraně prádla před výtokem a nemají prakticky žádnou savost.
Nošení vložek může být zpočátku pro tebe velice nepříjemné, budou ti vadit mezi nohama, různě se posouvat a dřít... ale neboj, zvykneš si a za pár cyklů už o nich ani nebudeš vědět.
Použitou vložku vždy zabal do sáčku, případně do obalu nové vložky či toaletního papíru a vyhoď do koše. Nikdy nevhazuj do záchodu.
Kdyby se ti čirou náhodou podařilo vložku spláchnout, nemusí se nic stát, ovšem velmi pravděpodobný je také scénář plavající krvavé hmoty na vrcholu obsahu mísy… odpad se ucpe a to není úplně veselé. A to stejné platí i o objemově menších tampónech. Menstruační potřeby patří do koše!

Menstruační hygiena

Doposud jsi byla zvyklá sprchovat se asi jedenkrát denně... nejspíše večer. Více nebylo potřeba a proč taky, že? :-) V období menstruace však dbej na větší intimní hygienu... častější umývání. Určitě ráno a kdykoliv během dne, když máš možnost. K mytí používej šetrná mýdla či intimní mycí gely a umývej se směrem zepředu dozadu. K následnému osušení intimních partií si vezmi tmavý ručník.

Co si mám obléci, když mám menstruaci?

Během menstruace zajisté oceníš volné a pohodlné oblečení tmavých barev. Jistější budeš v kalhotách, kraťasech nebo legínách. Také si nachystej více tmavších a nejlépe bavlněných kalhotek klasického střihu. Tanga, brazilky a krátké šatičky si schovej na později.

Jak odstranit krev z oblečení?

Ať děláš co děláš, během svých dnů vždy něco „zamažeš”. Z ušpiněného povlečení a kalhotek nejlépe krev odstraníš hned, nenechávej to na „potom”, a to pod tekoucí studenou vodou. Použij také mýdlo k ručním praní, mě osobně se nejlépe osvědčilo mýdlo žlučové. Pokud by se ti však nepodařilo skvrnu celou odstranit, nechej prádlo namočené a až budeš mít čas, zapni pračku a prádlo vyper s pracím práškem. Menstruační prádlo nejlépe schne na sluníčku. :-)

Na co se připravit při prvních cyklech?

  • Perioda nepravidelná
  • Slabé krvácení a nebo naopak silné

Kdy zpozornět a navštívit lékaře?

  • Menstruaci jsi neměla již déle než tři měsíce
  • Bolesti v podbřišku jsou velmi silné a nesnesitelné
  • Silné krvácení opakující se s každou periodou
  • Je ti méně než 8 let a máš menstruaci
  • Je ti více než 15 let a nemáš menstruaci
  • Kdykoliv, když si nebudeš vědět rady :-)

Kolik krve odejde při menstruaci?

S menstruací odchází průměrně 20 - 80 ml krve.
Proboha... tolik krve? To určitě vykrvácím...“
Klid, žádný strach... Tvoje tělo ztrátu krve během menstruace ani nezaznamená. Nicméně, pokud jsi chudokrevná, po menstruaci dlouho unavená, točí se ti hlava, neváhej a o informuj o tom svého lékaře.

Menstruační kalendář

Již od první periody si veď záznamy o svém krvácení, o jeho délce, intenzitě a pravidelnosti. Do kalendáře si poznač datum prvního dne krvácení a doba, která uplyne do prvního dne následujícího krvácení je tvá doba menstruačního cyklu. Den první se počítá jako první den cyklu. :-)
K zápisu můžeš použít všemožné kalendáře, aplikace nebo klidně obyčejný papír a tužku.

Čas letí…

… a ty máš za sebou již několik period, už víš jak to chodí ve dne a v noci, takže nastal čas vyzkoušet i jiné menstruační pomůcky.

  • Tampóny - pro začátečnice doporučuji velikost mini a s aplikátorem. Zavedené můžou být 4 - 8 hodin, vhodné je použít současně s tampónem i vložku. Pro jistotu. :-)
  • Menstruační kalhotky - ekologická varianta, která udělá i parádu. Výběr je veliký - denní, noční, malé, velké, sexy, plavky, modré, zelené, levnější i luxusní. Výběru věnuj čas a nechej si poradit odborníky či kamarádkou. ❤️
  • Menstruační kalíšek - opět je na trhu spousta variant a druhů. Doporučuji volit menší velikost a nejlépe s aplikátorem. Zavedení bude pro tebe příjemnější a komfortnější. Kalíšek můžeš mít zavedený celou noc.
    Ideální menstruační kalíšek pro mladé dívky je Enna Starter Kit. Je jedinečnou volbou pro „začátečnice“, které s menstruací sotva začínají. V balení nalezneš dvě velikosti kalíšku (XS a S), aplikátor, sterilizační box a jako dárek dokonce také zvlhčující gel, který ti usnadní zavedení.

První menstruace je tvým krokem do dospělosti. Buď trpělivá, učenlivá a vnímej své tělo. :-)

 

 

 

Zpět na blog