Premenstruační syndrom... příčiny a jak jej zvládnout?

Premenstruační syndrom... příčiny a jak jej zvládnout?

Co znamená PMS?

PMS neboli premenstruační syndrom je soubor příznaků, ať už psychických či fyzických, vyskytujících se v období krátce před menstruací. Toto období končí začátkem menstruace nebo v prvních dnech menstruačního krvácení. Symptomy PMS zahrnují nejčastěji podrážděnost, náladovost, únavu, zvýšenou chuť na sladké, bolesti prsou a podbřišku, migrény a zvýšenou plačtivost. Účinky PMS ovlivňují většinu žen (a jejich partnerů :-)) a obvykle trvají pár dnů až dva týdny.

 

PMS

 

Jak se toto období projevuje?

Dny před začátkem menstruace jsou pro většinu žen ty nejhorší dny v měsíci. Jsme celé oteklé - od prstů na nohou až po oční víčka, nadmuté - břicho máme jako před porodem, škaredé - zhoršuje se nám pleť, objevuje se akné, protivné, plačtivé, podrážděné, ukřivděné, hašteřivé, přecitlivělé…každé z nás se premenstruační syndrom projevuje jinak….a v podstatě vždy stejně :-).

A kdo za to může? Přeci hormony!

Týden před menstruací se zvýší hladina hormonu estrogenu a v těle se nahromadí voda... a voda způsobí otok. Otok prsou je navíc spojen s jejich zvýšenou citlivostí a bolestí. Nerovnováha hormonů se projevuje také na náladě a množství energie, kdy dochází k poklesu hladiny hormonu „štěstí” serotoninu a proto mnoho z nás v těchto dnech zažívá depresivní nálady, velmi častý pláč, pokles energie a šílenou únavu. Zvyšuje se nám také vnímání bolesti a nezřídka kdy dochází ke zhoršení nebo vzniku akné. To se obvykle drží až do začátku menstruace.

Jak můžu ovlivnit příznaky a průběh PMS?

Ke zhoršení premenstruačního syndromu může dojít například kvůli stresu, zvýšené konzumaci alkoholu nebo kofeinu, vlivem špatných stravovacích návyků, spánkové hygieny a absencí fyzické aktivity.

Pokud příznaky PMS pravidelně trpíte a omezují vás v běžném životě, narušují vaše vztahy s lidmi, pak byste to měla zkonzultovat se svým lékařem. Ten posoudí, zda se jedná „jen” o příznaky PMS nebo již o jiný závažnější problém.

Naprostou většinu žen premenstruační syndrom nijak výrazně neomezuje, je pouze nepříjemnou součástí menstruačního cyklu. Existují však výjimky kdy u zhruba 5 % žen jsou příznaky premenstruačního syndromu natolik závažné, že nejsou schopny normálně fungovat, chodit do práce či do školy. V těchto případech se jedná o takzvanou premenstruační dystrofickou poruchu, velmi závažnou formu premenstruačního syndromu. Ženy s touto poruchou trpí silnými depresemi, úzkostí či extrémní plačtivostí. Příznaky této poruchy taktéž mizí začátkem nebo jeden až dva dny po začátku menstruace. Ženy s touto poruchou potřebují lékařskou péči.

Jak zlepšit projevy PMS?

Dlouhodobě správné stravovací návyky pomůžou s příznaky PMS. Dbejte tak na dostatečný pitný režim, vyváženou stravu, větší množství ovoce a zeleniny. Pozitivní účinek mají také některé vitamíny a minerály jako je například vápník, železo, zinek, hořčík, vitamíny E a B6. Během PMS omezte pití alkoholu a kofeinu.

Udělejte si čas pro sebe!

Čas, kdy se budete věnovat jen sami sobě je to nejlepší, co můžete pro sebe udělat :-). Chvíle relaxace vám zlepší náladu a dobije energii. Většina žen se určitě nemůže kvůli PMS uvolnit z práce, ale stačí, když si dáte půlhodinovou koupel, zapálíte si vonnou svíčku a uvaříte nebo objednáte si vaše oblíbené jídlo. Na dobití energie je také výborný pohyb. Pro mnoho lidí je sport forma relaxace. Během sportu vypnete, vyčistíte si hlavu a soustředíte se jen na danou fyzickou aktivitu. Při sportování se navíc uvolňuje dopamin a po skončení cvičení ze sebe budete mít skvělý pocit. Cvičení ovšem nemusí hned znamenat tří hodinový běh nebo dvě hodiny strávené ve fitku zvedáním těžkých vah. Dostačující je krátký běh, jogging, procházka třeba s pejskem, protažení nebo jóga. Najděte si tu formu pohybu, která vás bude dlouhodobě bavit a bude vhodná právě pro vás. Každému vyhovuje a baví ho něco jiného. Důležité je, aby Vám pohyb přinášel odpočinek od starostí a lepší náladu, což je obzvlášť potřeba právě v období před menstruací.

Zpět na blog