Jak zmírnit bolest při menstruaci

Jak zmírnit bolest při menstruaci

Menstruace nemusí bolet...

Menstruační bolest, označovaná také jako dysmenorea, je běžným problémem, který doprovází většinu žen během jejich periody. Většina z nás tuto nepříjemnost řeší tím, že si jednoduše vezme “nějaký” ten prášek od bolesti. Úleva se dostaví během chvilky a my můžeme zase "normálně" fungovat. Bolesti se však můžeme zbavit nebo ji zmírnit i přirozenějšími způsoby.
Pojďme se tedy společně v článku podívat na to, jak si lze pomoci i bez prášků a co to vlastně ta menstruační bolest je a kde se vzala.

Co způsobuje menstruační bolesti?

Menstruační bolest je způsobená prostaglandiny.
Prostaglandiny podporují stahy dělohy, kterými se vylučuje děložní sliznice ven z těla a stahy dělohy jsou příčinou bolestivých křečí. Při menstruaci nás ženy často bolí kromě oblasti spodního břicha také bedra, stehna, hlava a prsa. Bolesti, které nás v tomto období provázejí jsou různého charakteru a intenzity. V případě bolestí v podbřišku se nejčastěji setkáváme s tupými či ostrými křečemi, menstruační bolest hlavy je migrenózního charakteru a často spojená s celkovou nevolností. Spoustu žen má také citlivá a bolestivá prsa a pociťuje bolesti celého těla jako při chřipce.

A jak zmírnit či předejít bolesti při menstruaci?

Teplým obkladem...

Teplo pomáhá uvolnit svaly a zmírní bolest při křečích. Použijte klasický termofor nebo nahřívací sáčky a přiložte je na oblast podbřišku nebo beder. Dávejte si pozor na to, abyste se nespálila. Nahřátý předmět nepřikládejte přímo na kůži, ale obalte ho v látce nebo ho přiložte přes tričko.

Teplou koupelí...

Teplá voda vám stejně jako teplý obklad pomůže uvolnit svaly a menstruační křeče. Při teplé koupeli uvolníte nejen tělo, ale i mysl. Během menstruace dochází k častým změnám nálad v důsledku nízké hladiny hormonů a k poklesu energie, k pocitu vyčerpání a to vše vede ke špatné náladě. S tím vším si poradí teplá vana a tento prožitek umocníme přídavkem aromat či voňavé pěny do koupele :-).

Teplou sprchou...

Ženám, kterým nevyhovuje se během menstruace koupat ve vaně může stejně dobře pomoci i teplá sprcha :-).

Bylinkami...

Královnou "menstruačních" bylinek je kontryhel. Pro co nejefektivnější účinky začněte s popíjením kontryhelového čaje již 3 dny před začátkem menstruace a pokračujte po celou dobu periody. Křeče a bolesti v podbřišku se nemusí potom vůbec dostavit :-). Kontryhel si můžete natrhat při procházce v přírodě. Sbírá se celá nadzemní část rostliny, nejlépe v květu, od jara do podzimu. Velmi oblíbené jsou i kapky s obsahem kontryhelu. Obvykle se užívá 15-20 kapek třikrát denně. V bylinkářství či lékárně také zakoupíte čajové směsi "Při menstruaci" jejíž hlavními složkami jsou zelený čaj, listy maliníku, zázvor, heřmánek a máta.

Masáží...

Ulevit si od bolestivé menstruace můžeme také pomocí masáží. A to masáží oblasti beder a zad za pomocí teplého oleje, nejlépe levandulového, reflexní masáží, zaměřenou na specifické body vaječníků a dělohy na nohou a pro více odvážné a zkušené je zde i masáž horkými kameny, které pomůžou uvolnit svaly, zmírní křeče a  zlepší cirkulaci krve.

 

 

Protažením...

Při protažení jako je například jóga, nebo při lehkém cvičení pilates se uvolňují napjaté svaly. Vhodné cvičení během menstruace je i lehké kardio, míněno tím procházka nebo jogging. Během cvičení se uvolňují endorfiny nebo-li hormony štěstí, které fungují jako přirozená analgetika a nahrazují výše zmíněný "růžový prášek". Ačkoliv se zdá, že je tomu přesně naopak, tak pohyb vám dodá energii. Cvičení během menstruace vám, proto pomůže nejen s bolestmi, ale i se špatnou náladou a nedostatkem energie. Nezapomeňte však naslouchat signálům svého těla a pokud se chcete dozvědět něco více o tom, jak na cvičení během menstruace, co je vhodné a jak si cvičení během menstruace usnadnit, tak si určitě nezapomeňte přečíst náš článek “Cvičení během menstruace”, který najdete na našem blogu.

Zdravým životním stylem…

Dlouhodobý zdravý životní styl přináší spoustu pozitivních věcí pro naše tělo. Pokud budete mí kvalitní vyváženou stravu a dostatek pohybu tak i průběh vaší menstruace bude lepší a snesitelnější.

Prášky od bolesti…

Pokud vám ovšem zmíněné metody nezafungovaly nebo potřebujete nutně rychlou úlevu od bolesti a nemáte prostor na koupel či masáž :-), vezměte si jednoduše léky k tomu určené... míněno tím léky od bolesti. Jejich použití předem zkonzultujte s vaším lékárníkem či lékařem. Nezapomeňte si přečíst příbalovou informaci a dodržujte doporučené dávkování. Prášky od bolesti jako je ibuprofen si seženete jednoduše v každé lékárně a s výběrem vhodné lékové formy vám také jistě při koupi poradí.

A v jakém případě již bolest není normální?

Bolest při menstruaci je sice velmi nepříjemná, ale do jisté míry normální příznak menstruace, kterým trpí většina žen. Pokud je bolest ale natolik silná, že nejste schopna během menstruace normálně fungovat, jít do školy, do práce, navštivte svého gynekologa. Mohlo by se totiž jednat o endometriózu.

Zpět na blog