Jak se starat o menstruační kalíšek

Jak se starat o menstruační kalíšek

Právě sis zakoupila menstruační kalíšek. Hodiny a hodiny jsi strávila na internetu hledáním toho nejlepšího, přečetla sis všemožné i nemožné recenze, nakoukla jsi i do kamenných prodejen, abys sis jej potajmu osahala :-) a konečně ho máš doma! Těšíš se na něj jako malé dítě na Vánoce. Sláva, přichází menstruace a první použití kalíšku. Je to událost.
Kalíšek se plní krví a dochází k jeho zašpinění. První rychlé umytí pod vodou... fajn... ale pozor! Příště by to chtělo věnovat mu výrazně větší péči… přece jen nebyl nejlevnější, padlo na něj několikaměsíční kapesné či nezanedbatelná část výplaty.

Jak uchovávat kalíšek?

  • Menstruační kalíšek uchovávej v obalu, ve kterém je chráněný před UV zářením. Jen tak bude mít stále stejně krásnou barvu a nedojde k jeho vyblednutí.
  • Obalem může být neprůhledný textilní sáček ukončený mašličkou :-) či box.
    Boxem se rozumí krabička s víčkem ve tvaru kalíšku, kterou dodává prodejce přímo k tomuto produktu. Buď je tento box již součástí balení anebo jej můžeš dokoupit zvlášť. Jeho výhodou je jednoduchá omyvatelnost a dá se do něj uložit i právě použitý nečistý kalíšek a rovněž je možnost v něm tuto pomůcku rovnou sterilizovat.

Sterilizace

Sterilizaci nebo-li „zahubení patogenních organismů“… proveď vždy, když si kalíšek koupíš, respektive vždy, když je zcela nový. Dále pokaždé na konci menstruačního cyklu, nebo po delší době nepoužívání, zkrátka kdykoliv, kdy leží již nějaký ten pátek sám bez povšimnutí.

Možné způsoby sterilizace:

  • Ve vroucí vodě a to po dobu 5 minut
  • V mikrovlnné troubě s trochou vody na plný výkon po dobu 3 minut
  • Přelitím kalíšku horkou vodou
  • Ke sterilizaci si vyber buďto misku anebo přímo box k tomu určený

Denní čištění kalíšku při použití

Čištěním myslím „hrubé” odstranění nečistot - zbytků krve z povrchu kalíšku. Dle aktuálně dostupných možností můžeš zvolit jednu z níže uvedených:

  • Omytí pod tekoucí vodou s použitím intimního mýdla
  • Postřik intimním čistícím sprejem a následným vytřením kalíšku ubrouskem

Na důkladnější očistu kalíšku si udělej více času a alespoň jedenkrát denně proveď větší údržbu:

Kalíšek pořádně omyj pod teplou tekoucí vodou s použitím šetrného intimního mýdla. Kalíšek otoč naruby, pokud ti to jeho materiál dovolí, a umyj z obou dvou stran... z vnější i z té vnitřní. Při výběru mýdla se určitě vyhni mýdlům dezinfekčním či parfémovaným a to proto, že by mohla narušit jemnou strukturu silikonu a způsobit následné podráždění pochvy. Rovněž z těchto důvodů nepoužívej ani přípravky určené na mytí nádobí.
Kalíšek není sklenice na víno. :-)
Na hůře dostupná místa čistění si vezmi měkký zubní kartáček a „pucuj”. :-) Jedná se zejména o tyto problémové partie - záhyby těsně pod okrajem a dírky v kalíšku. Zkus na ně také použít „uchošťoury” a špínu jednoduše „vyšprtat”. Jehly, špendlíky a jiné ostré předměty raději k tomuto nepoužívej, dírky do kalíšku si nedělej... náušnice mu nesluší. :-):-)

Navrácení ztracené barvy kalíškům

Ať čistíš jak čistíš, krev je krev a postupně ti barví kalíšek do nepěkné hnědé barvy. Ale neboj se, i tato nesnáze má své řešení!

Můžeš si samozřejmě zakoupit kalíšek tmavé barvy, ctíce pravidlo „co oči nevidí, to je čisté“!
My jsme však chytré a dobře víme, že tudy cesta nevede. A taky jsme si vědomy toho, že i na první pohled neviditelná nečistota v podobě nelibého zbarvení může způsobit velké potíže - podráždění či dokonce záněty v pochvě. A to my určitě nechceme (ať zvedne ruku ta, která to chce :-))! Proto…

Vlož kalíšek do nádoby s horkou vodou a troškou jedlé sody (1 lžička) a mýdla, nechej luhovat alespoň 15 minut a následně vyčisti kartáčkem.

Určitě nikdy nepoužívej na „bělení” kalíšku bělidla typu peroxid vodíku, ocet a přípravky obsahující chlór - např. Savo. Tyto přípravky ti zaručeně kalíšek „rozežerou”.

Jako další možností čištění a zároveň sterilizací kalíšku jsou čistící tablety Milton. Jedná se o tablety primárně určené např. k čištění a sterilizaci kojeneckých láhví a dudlíků. Jsou schopné zbavit povrch kalíšku veškerých bakterií, plísní a virů i hnědého zabarvení. A to vše bez nutnosti použití zvýšené teploty. Způsob čistění a sterilizace touto tabletkou je velice snadný, tabletku rozpustíš ve skleničce s vodou, vložíš kalíšek, ujistíš se, že je zcela ponořený a po 15 minutách jej z roztoku vytáhneš, důkladně opláchneš a můžeš používat. Kalíšek by po vytažení z roztoku měl být i na pohled čistší. Tablety jsou perfektní na čistění a sterilizaci, když jste na cestách, ovšem v domácích podmínkách doporučuji spíše mýdlo, kartáček, uchošťoury a ke sterilizaci mikrovlnnou troubu a sporák.

Zvlhčení kalíšku

Pokud ti kalíšek při zavádění drhne, můžeš jej zvlhčit prostředkem k tomu určeným a tím je jednoznačně lubrikační hydratační gel. Odolej volání olivového oleje z kuchyně „vem si mě vem, ušetřím ti peníze” a pořiď si lubrikační gel. Oceníš jej i v mnoha jiných případech. Věděla jsi například, že tě může zbavit vrásek na vagíně a zpomalit její stárnutí? Anebo dokonce zamezí vzniku nepříjemných opruzenin pod prsy v horkých letních dnech?. :-) Nevhodnými potravními a kosmetickými přípravky si navíc kalíšek poškodíš a pochvu podráždíš.

Přeji mnoho šťastných let se „stále novým“ kalíškem! :-)

Zpět na blog