Inkontinence neboli samovolný únik moči - příčiny a léčba

Inkontinence neboli samovolný únik moči - příčiny a léčba

Menopauza je období v životě ženy, které je provázeno poklesem produkce ženských pohlavních hormonů - estrogenu a progesteronu. Tento hormonální pokles je způsoben postupnou ztrátou funkce vaječníků a má mnoho ne zcela příjemných dopadů na ženské tělo, včetně močového systému, což může vést a často bohužel vede ke vzniku inkontinence. Jinými slovy….nechtěnému úniku moči.

Co to je inkontinence?

Inkontinence je stav, kdy dochází k samovolnému, nechtěnému úniku moči. Při tomto stavu nedokážeme močový měchýř jakkoliv ovládat a zastavit tak nekontrolovatelné močení. Močová inkontinence trápí především ženy po porodu a ženy v období menopauzy. Ženská močová inkontinence je velmi nepříjemné téma, nemluví se o něm v rodině, mezi kamarádkami a mnoho žen nepřizná tento zdravotní stav ani svému lékaři. Zkrátka a dobře, je to společenské tabu.

Inkontinence

Jaké typy inkontinence rozlišujeme?

  • Stresová inkontinence: K úniku moči dochází při tlaku na močový měchýř stahem břišních svalů, např. při  kýchání, kašlání a smíchu anebo při otřesech močového měchýře a to např. při běhu, cvičení a skocích na trampolíně.
    Tento stav se dá skvěle řešit posílením pánevního dna pomocí Enna Pelvic Ball, cvičením Pelvicore a Kegelovými cviky.
  • Urgentní inkontinenci: Tuto inkontinenci doprovází náhlý a silný pocit potřeby močení, pocit že už to prostě nevydržím a musím teď hned. Tento stav se opakuje několikrát denně, klidně i pár minut po sobě. Mnohokrát se jedná pouze o pár kapek, které se vymočí. Původcem těchto obtíží jsou často infekce, patologické změny na stěně močového měchýře či nedostatečná koordinace impulsů z mozku.
    Tyto potíže by se určitě měly konzultovat s lékařem.
  • Smíšená inkontinence: Kombinuje příznaky výše zmíněných inkontinencí - stresové a urgentní.

Proč problém úniku moči vzniká?

Samovolný únik moči nejčastěji vzniká z důvodu oslabení svalů pánevního dna. Tyto svaly ztrácejí na své pevnosti a pružnosti v období těhotenství, při porodech, v menopauze (poklesem hladiny estrogenů) a při vykonávání fyzicky namáhavé práce.
Inkontinence ovšem může být i příčinou právě probíhající infekce v močových cestách, poškození nervů a přítomností nádorů v břišní dutině.
Kouření tabáku a obezita zvyšují riziko samovolného úniku moči!

Inkontinence má řešení!

Nástup inkontinence je povětšinou plíživý. Jinými slovy, inkontinence nepřichází ze dne na den, ale postupně.  Dobrá zpráva ale je, že v případě poporodní či menopauzální inkontinence se na ni můžeme zavčas připravit, nebo dokonce ji zcela předejít.

Způsoby řešení inkontinence

Posílení svalů pánevního dna: Enna Pelvic Ball

Enna Pelvic Ball je speciální zdravotnický prostředek, navržený a vyrobený ve Španělsku, pro posílení svalů pánevního dna. Je jako stvořený pro ženy po porodu, v menopauze a pro ženy provozující náročné sporty s otřesy.

  • Jak funguje? Enna Pelvic Ball, je poševní kulička obsahující uvnitř kouli nepravidelného tvaru, připomínající diamant. Při sebemenším pohybu dojde k rozkmitání tohoto diamantu, ten poté vibruje a naráží na vnitřní stěny koule. Těmito vibracemi dochází k nedobrovolným stahům svalů pánevního dna a tím k jejich posilování. Tvar diamantu zajišťuje intenzivnější vibrace než v případě hladké kuličky. Jako bonus dochází ke zvýšení prokrvení, svalového tonusu a lubrikace dané oblasti, což oceníme zejména při intimních chvilkách :-)… a co si budeme povídat, každá žena si zaslouží diamant!
  • Jak zavést Enna „diamant“? Pomůcka se zavádí velmi jednoduše, podobně jako menstruační kalíšek, zhruba do středu pochvy. Určitě bych doporučila kuličku před zavedením navlhčit lubrikačním gelem Enna.
  • Jak vyčistit Pelvic Ball? Umyjte ji pH-neutrálním mýdlem a vodou, nebo použijte čisticí gel Enna. Nesterilizujte pánevní kouli Enna, protože byste mohly poškodit její vnitřní kouli. V žádném případě ji pak nedávejte do mikrovlnné trouby!
  • Jak dlouho nosit Enna Pelvic Ball a kdy začnu pociťovat účinky? Maximální doba nošení pánevní koule Enna je 1 hodina. Je však důležité prodlužovat čas postupně. Doporučujeme začít s 5-10 minutami a zvýšit na 20-30 minut denně. Nikdy nepoužívejte déle než jednu hodinu. Pokud máte pánevní kouli zavedenou, pohybujte se zcela přirozeně. Neskákejte :-).
    Účinky Enna Pelvic Ballu začnete pociťovat po 6-8 týdnech nošení.
  • Enna Pelvic Ball po porodu? Ano, počkejte ale, až uplyne 6 týdnů od doby, kdy jste rodila vaginálně. V případě porodu císařským řezem můžete začít i o dva týdny dříve, ovšem opět záleží na vašem zdravotním stavu a stavu jizvy. 
  • Co mám dělat, když Enna Pelvic Ball neudržím? Pokud vám pánevní koule Enna vypadne když se postavíte, znamená to, že vaše pánevní dno je velmi slabé a není dostatečně pevné. V takovém případě provádějte Kegelovy cviky několik týdnů vleže se zavedenou pánevní koulí. Následně po jejich zpevnění se směle postavte.
  • Enna Pelvic Ball versus venušiny kuličky? Narozdíl od venušiných kuliček se jedná pouze o jednu kouli, v níž je schovaná malá nepravidelná kulička. Tato pánevní koule je lehčí než většina venušiných kuliček na trhu. Zatímco venušiny kuličky se prodávají v sadě obsahující tři kusy, které se liší hmotností a velikostí,  Enna Pelvic Ball si vystačí sama se svým chvěním a vibracemi.
    Pozor tedy… princip fungování venušiných kuliček je založen na jejich hmotnosti a síle poševních stahů (jednoduše řečeno, stahujeme aby nevypadly), zatímco Enna kulička díky výše uvedenému diamantu, posiluje svaly samovolně.
Enna Pelvic Ball

Kegelovy cviky k posílení pánevního dna

Kegelovy cviky se zaměřují na zatínání svalů okolo svěračů a pochvy. Jedná se o 12 jednoduchých cviků, které efektivně pomohou ženám (i mužům) s inkontinencí. Dají se provádět prakticky kdekoliv a kdykoliv a není k nim zapotřebí žádných speciálních pomůcek. Jednoduše, rychle a efektivně se s jejich pomocí dostanete zpět do kondice bez inkontinence.
Najděte si chvilku doma u televize a začněte třeba hned. Není na co čekat :-).

Pamatujte, že pánevní dno nemá rádo dlouhé cvičení, ale spíše časté chvilkové aktivace. Je to opravdu tak. Svaly pánevního dna se rychle unaví, takže raději cvičte jen chvilku a častěji během dne. To znamená 5 minut cvičení s opakováním 3-4x denně. Cvičení můžete spojit s nějakou rutinní činností, kterou během dne děláte, třeba u čištění zubů, u kojení - u žen po porodu, činností může být i stání ve frontě v obchodě, čekání u doktora, v bance, prostě kdykoliv a kdekoliv. Cvičení, pokud cvičíte správně, není vůbec vidět a nikdo nepozná, že zrovna stahujete svaly okolo pochvy či konečníku :-). K těmto chvilkovým aktivacím přidejte cílené cvičení na podložce (stačí 10 minut), kde pánevní dno zapojujeme v různých pozicích při pohybu.
A určitě přidejte pánevní kuličku Enna Pelvic Ball! 

A kdy začít s posilováním pánevního dna?

Začněte hned! Na nic nečekejte. Zdravé a pevné pánevní dno je v každém věku žádoucí. A navíc s Enna Pelvic Ballem bude jeho posilování zábava:-).

    Zpět na blog