Menstruace… o co vlastně jde?

Menstruace… o co vlastně jde?

Pokud se budeme držet slovníku, tak menstruace je „krev” pocházející z periodicky opakujícího se krvácení některých druhů samic v rámci menstruačního cyklu.

Menstruace je však mnohem víc než vypuzení krve….

  • Je to začátek plodného období.
  • Je to příležitost pro všechny ženy, které menstruují, jak se lépe poznat a porozumět si.
  • Je to cykličnost, možnost uvědomit si své tělo a naučit se naslouchat.

Kdyby nebylo menstruačních tabu….

Téma menstruace a ženského zdraví vyvolává ve společnosti různé postoje a názory. Kultura menstruace se liší napříč různými společenstvími a má odlišné dopady na kvalitu života menstruujících žen. Někde je toto období považováno za zcela normální a přirozené, někde je dokonce předmětem oslav, avšak jsou i společnosti, kde je stále spojován tento čas s výrazy marginalizace či dokonce tabuizace.
Ještě nedávno byla menstruace i v moderní společnosti vnímaná jako něco špinavého, co by se nemělo pojmenovat a co by nikdo neměl vědět. Tvrzení, že jsi měla menstruaci tě uvádělo do rozpaků a působilo ve společnosti velice odmítavě. Zkrátka a jednoduše, nemluvilo se o ní, neexistovala.

Menstruační cyklus a jeho 4 fáze

Menstruační:
    • Co se děje? Začíná první den krvácení, první den menstruace. Dochází k odloučení sliznice dělohy, která se vylučuje spolu s menstruační krví. 
    • Jak dlouho to trvá? Přibližně 3 - 7 dní. Krvácení je zpočátku slabé, potom intenzivní a ke konci opět mírné.
    • Jak se cítíš? Bolestivě, unaveně, slabě a apaticky.

    Folikulární (předovulační):

    • Co se děje? Hypofýza v mozku začne produkovat folikuly stimulující hormon (FSH), který podporuje růst folikulů ve vaječnících. Folikul je útvar, který je tvořen budoucím vajíčkem. Vzácně v něm vajíček může být více, to se potom jedná o narození dvojčat, trojčat a vícerčat. Roste také hladina estrogenu, který produkují výše zmíněné folikuly a tím dochází ke ztluštění děložní sliznice. Děloha se tímto připravuje na možné uhnízdění vajíčka, na případné těhotenství.
    • Jak dlouho trvá? 7 - 14 dní, počítaje prvním dnem menstruace.
    • Jak se cítíš? Roste ti energie a chuť na sex, jsi kreativní, emočně stabilní.

    Ovulační:

    • Co se děje? Hladina estrogenu stále roste a způsobí tím zvýšení luteinizačního hormonu (LH). Dojde k ovulaci, což je proces, kdy se z dominantního folikulu uvolní vajíčko či vajíčka. Uvolněné vajíčko putuje vejcovodem k děloze. Je připraveno k oplodnění.
    • Jak dlouho trvá? 3 - 5 dnů
    • Jak se cítíš? Je to pro tebe ten nejlepší čas celého cyklu. Máš energie na rozdávání, pleť se ti spravuje, emoce přibývají a máš dobrou náladu.

    Luteální:

    • Co se děje? Po ovulaci, uvolnění vajíčka z folikulu prasknutím, se tento prasklý folikul přemění na tzv. žluté tělísko (corpus luteum). Tělísko produkuje hormon progesteron, který udržuje děložní sliznici ztuštělou a ta je tímto stále nachystaná k uhnízdění oplodněného vajíčka. Pokud ovšem nedojde k oplodnění vajíčka, žluté  tělísko zanikne a tím klesne hladina progesteronu a estrogenu, děložní sliznice se “rozpadne” a nastává fáze menstruační.
    • Jak dlouho trvá? 9-10 dní
    • Jak se cítíš? Klesá ti energie, nálada, emoce s tebou cloumají, zhoršuje se ti pleť, jsi unavená, je problém cokoliv naplánovat a řešit. Máš zvýšenou chuť na sladké, často pláčeš.

    Jako obecné pravidlo je stanoveno, že menstruační cyklus trvá 28 dní s ovulací v den 14. To je ovšem ideální stav. Obvykle se délka menstruačního cyklu pohybuje v rozmezí 21 až 35 dnů. 

    Co obsahuje menstruační krev?

    Hlavními složkami menstruační krve jsou: voda, odumřelé buňky děložní sliznice, kmenové buňky, lipidy a proteiny. Složení není příliš odlišné od krve pocházející z řezné rány nebo ze zranění.
    Avšak menstruační krev byla vždy považována za špinavou

     

     

    Pojďme tedy zachytit pomocí menstruačního kalíšku vzorek naší “špinavé” krve a zjistit něco o svém zdraví. Soustředit se budeme především na její barvu.

    Barevná škála menstruační krve

    Co říká menstruační krev o tvém zdraví?

    Aniž byste se styděly za svou menstruaci, zveme vás k pozorování vaší krve
    menstruačního cyklu a věnujte mu pozornost, abyste došly k lepšímu poznání samy sebe.
    Stud pryč a jdeme na to:

    Má krev je:

    • Jasně červená - je to barva obvyklého krvácení v nejsilnějších dnech menstruace, maximální délka trvání je 8 dní. Pokud krvácíte jasně červeně déle než zmíněných 8 dní, navštivte svého lékaře.
    • Červená nebo světle růžová - barvy pro první dny menstruace, pokud užíváte hormonální antikoncepci jsou tyto barvy zcela typické. Ovšem při delší délce trvání mohou značit hormonální nerovnováhu, menopauzu.
    • Tmavě červená - je to “stará” krev, objevuje se v posledních dnech menstruace, značí konec menstruace.
    • Oranžovo-červená - krev vzniklá smícháním s cervikální tekutinou, což je normální. Pokud je ovšem tato barva krve doprovázena nepříjemným zápachem, mohlo by se jednat o infekci. V tomto případě navštivte lékaře.
    • Tmavě hnědá - značí zbytky endometriální tkáně v krvi. Může také doprovázet uhnízdění oplodněného vajíčka v děložní sliznici. Pokud tomu tak je, toto “implantační krvácení “ trvá pouze několik hodin. V opačném případě, pokud tomu tak není, krvácení by nemělo trvat více než 5 dnů.
    • Šedá s červenými pruhy - může  být příznakem infekce způsobené pohlavně přenosnou chorobou.

    Jakákoliv barva krve, krvácení v počátcích těhotenství může být začátkem samovolného potratu. Ihned proto vyhledejte lékaře!

     

     

    Menstruační kalíšek, nejlepší přítel ženy!

    Možná se mylně domníváte, že menstruační kalíšek je moderní vynález, ale není tomu tak. První patent Leona Chalmers je z roku 1937. Jeho výrobě a stejně tak i výrobě menstruačních tamponů zabránila druhá světová válka. Historie a první zmínky o menstruačním kalíšku sahají až do roku 1867.
    Menstruační kalíšek, jak už víme, je nádobka, která se vkládá do pochvy za účelem sběru menstruační krve. 
    Jedná se o revoluční myšlenku v oblasti menstruace, která umožňuje menstruaci bez chemikálií, poškozování ženského těla a navíc i životního prostředí. Pomůcka je opakovatelně použitelná a vydrží až 10 let, takže dopad na životní prostředí, je mnohem nižší než u tradičních a jednorázových produktů menstruační hygieny.

    Jak poznám svou velikost?

    Velikost menstruačního kalíšku závisí na šířce poševní dutiny. Zatímco velikost používaného tampónu a sílu vložek volíme dle míry průtoku krve. Na začátku menstruace proto používáme tampóny XL a vložky s pěti kapkami a postupně se promenstruujeme k vložkám slipovým a mini tampónům.
    Šíře pochvy se nemění v průběhu menstruace, kalíšek proto máme po celou  dobu jedné velikosti a tu si zvolíme…

    Faktory ovlivňující velikost kalíšku:

    • Věk: Pánevní dno a jeho svaly se mění v závislosti na věku, proto mladé dívky budou potřebovat menší velikosti než ženy ve středním věku. Tedy XS a S. Ideální je startovací sada.
    • Sport: Sporty jako je běh, tenis, atletika nebo basketbal a jiné s vysokými nárazy, oslabují svaly pánevního dna a proto vaše svaly pánevního dna nebudou tak silné a možná budete muset zvětšit velikost.
      Na druhou stranu jiné sporty, jako je jóga nebo pilates, posilují poševní svaly a svaly pánevního dna, a proto vaše velikost může být S.
    • Porody: Vaginální porod oslabuje pánevní dno (také děložní čípek). Proto po porodu je normální používat velikost L.
    • Postava a výška: Pokud jste statnější, vyšší postavy budete pravděpodobněji používat velikosti M, L a naopak menší a drobnější postavě lépe padne velikost S.

    Naučte se používat kalíšek

    Je to nový prvek, který musíte vložit do pochvy. A který tam navíc musí zůstat dobře umístěný, aby se vám neušpinilo spodní prádlo a nevypadaly jste jako příchozí z porážky….
    Většina dívek a žen potřebuje 2 nebo 3 cykly, aby se naučila, jak kalíšek správně používat. Nebojte se tedy selhání. Chce to cvik, určitou praxi a poznání sebe sama tam “dole”. Taky jsme hned nepsaly krasopisně písmena, ale trénovaly jsme samotný úchop tužky, kroužky, čárky a pak to přišlo. S kalíškem je to v podstatě stejné.:-).

    Kroky, které musíte dodržovat, aby se kalíšek stal vaším nejlepším přítelem…

    • Dobře si umyjte ruce (to funguje pořád).
    • Před použitím jej sterilizujte.
    • Trénujte, než přijde menstruace, abyste se s ním seznámily.
    • Zůstaňte v klidu, jinak se vaše svaly stahují a kalíšek nebude sedět.
    • Použijte lubrikační gel, aby kalíšek lépe klouzal.
    • Vyzkoušejte různé způsoby složení, abyste zjistily, který vám nejlépe vyhovuje.
    • Při vytahování uvolněte svaly, pro snazší vyjmutí kalíšku.
    • Zatáhněte za vodící šňůrku či jemně sevřete kalíšek, abyste přerušily vakuum a umožnily tak lehké vytažení.
    • Opláchněte a uložte kalíšek do boxu pro další trénink či rovnou použití.
    Zpět na blog