Menstruace a cvičení

Menstruace a cvičení

Sportem ku zdraví…. i v období menstruace

Menstruace je nedílnou součástí života každé ženy. Toto období v měsíci je často spojeno s velkou únavou a nepohodlím. Mnoho žen se obává, že jakákoliv forma aktivního pohybu při menstruaci není vhodná nebo dokonce je nebezpečná. Nemusíte se však vůbec ničeho bát. Cvičení během menstruace vám může pomoci a my se spolu podíváme na to, jak si ho užít, zjednodušit, zpříjemnit a usnadnit.

Benefity aktivního pohybu

Zmírnění bolesti a zlepšení nálady

Bolest a křeče jsou častým důvodem k vynechávání fyzické aktivity během menstruace. Pohyb však stimuluje produkci endorfinů, které jsou přirozenými tlumiči bolesti, jejich vyplavení do krevního oběhu při sportovní aktivitě má za následek úlevu od bolesti, nastolení pohody a pocitu blaženosti. Endorfiny zametou i se špatnou náladou a úzkostí, které tato část měsíce, díky hormonálním změnám, přináší. S touto “drogou” snadno a rychle zapomeneš, že máš své dny :-) Pravidelná fyzická aktivita zlepšuje kvalitu spánku, který během menstruace bývá narušen.

Snížení únavy

Přestože se může zdát, že cvičení bude mít opačný efekt, není tomu tak. Pravidelné cvičení snižuje pocity únavy a zvyšuje úroveň energie. Dobíjí tvou baterii na 100%.

Doporučené formy cvičení

Jóga a pilates

Tato cvičení jsou skvělá na uvolnění, snížení stresu a napětí, které se v nás hromadí nejen v tomto období. Některé pozice v józe přímo napomáhají k odchodu bolesti a napětí z bederní oblasti a uvolnění menstruačních cest např. pozice dítěte nebo kočky.

Kardio

Lehké plavání, jogging, chůze nebo projížďka na kole, ti jistě zlepší náladu a dostane do těla potřebnou dávku endorfinů, tvojí “drogy” na bolest. :-)
Tyto činnosti jsou skvělým způsobem, jak být aktivní během menstruace.

Posilování

Ani silovému tréninku se nemusíš během menstruace vyhýbat. Vhodné jsou základní cviky jako dřepy a kliky. Důležité je poslouchat svoje tělo, sama bys pak měla posoudit, zda je pro tebe silový trénink právě teď vhodný, podle toho jak se zrovna cítíš. Nic se nemá přehánět.

... já mám například v oblibě fitbox, který nevynechám, ani když „mám své dny“.

Co je Fitbox?

Jedná se dynamické a intenzivní cvičení, které kombinuje prvky boxu, aerobiku a posilování. Obvykle probíhá ve skupinovém cvičení v rytmu energické hudby a dokáže neskutečnou rychlostí spálit kalorie, posílit svaly celého těla a zlepšit fyzickou a psychickou kondici.
Fit-box je tedy úžasná forma cvičení, která kombinuje zábavu s efektivitou.
Ať už cvičíte pravidelně nebo s Fitboxem teprve začínáte, nezapomeňte, že i během menstruace může být toto cvičení přínosné.
S menstruačními kalíšky Enna se nemusíte bát ani této intenzívnější formy cvičení. :-)

Hydratace a výživa

Tělo je během menstruace náchylnější k dehydrataci, proto je důležité dbát na dostatečný příjem tekutin. Denní příjem tekutin by měl být okolo 1,5 až 2 litrů. Ve stravě se zaměř na doplňování železa a dalších živin, které může tělo během menstruace postrádat v důsledku odchodu krve.

Jak si usnadnit cvičení během menstruace?

Při cvičení je důležitá volba menstruační pomůcky. Je potřeba zvolit pomůcku, se kterou se budeš cítit příjemně a nebude tě omezovat při pohybu. Naopak bude perfektně sedět, dlouho vydrží a její způsob výměny bude jednoduchý a nekomplikovaný (kam např. s použitou menstruační vložkou při výletě na horách?... kde a jak řešit výměnu nasáklých menstruačních kalhotek v přírodě a na kole?). Všechny tyto faktory nám potom ovlivňují chuť sportovat a aktivně se hýbat, když zrovna máme menstruaci. Raději zůstaneme sedět doma, pohyb omezíme na pochod z a do práce, školy, v tělocviku necvičíme s omluvenkou „svých dnů“ a o plavání ani nemluvě. :-)
A právě proto:

Nejlepší volbou je samozřejmě kalíšek!

Nejlepším řešením je buďto menstruační kalíšek nebo klasické tampóny. Ani jednu z těchto dvou pomůcek po správném zavedení neucítíš, při pohybu ti tak nebudou vadit nebo tě jakkoliv omezovat. Menstruační kalíšek je navíc znovu použitelná pomůcka, ušetří ti peněženku, budeš ekologická, takže používáním této pomůcky zachráníš kousek svého životního prostředí. Ze zavedení a použití menstruačního kalíšku a tampónu nemusíš mít vůbec strach. Mnoho převážně mladých dívek a žen, má obavu z použití těchto menstruačních pomůcek, protože si nejsou jisté, jak s nimi zacházet.

  • Pokud si ještě ani jednu z těchto dvou pomůcek nevyzkoušela, tak z nich můžeš mít obavy nebo dokonce strach. Není k tomu však vůbec žádný důvod. Mnoho uživatelek si tyto pomůcky oblíbilo pro jejich naprostou diskrétnost a pocit, že necítí, že je vůbec má.
  • Pro první použití kalíšku není stanoven žádný konkrétní věk. Můžeš jej tedy začít používat, i když jsi s menstruací teprve začala nebo právě naopak, už je ti 45 let (a klidně i více :-)). Jinými slovy, pokud jsi tuze mladá, pouze mladá či stále mladá, panna, nepanna, na první použití kalíšku to nemá vůbec žádný vliv.
  • Při tvé úplně první menstruaci se doporučuje použít vložky, abys zjistila, jak silnou máš menstruaci, abys poznala, co vlastně menstruace obnáší. Poté můžeš obě dvě pomůcky používat úplně bez obav.

Zavedení menstruačního kalíšku a tampónu

Samotné zavedení není vůbec tak složité, jak se může na první pohled zdát. Je důležité dodržovat určité hygienické návyky a postupy.
Před aplikací si umyj ruce, poté si najdi nejpohodlnější polohu, třeba podřep. Přelož kalíšek a vlož ho do pochvy. Po zavedení se kalíšek sám rozvine. Pro jednodušší zavedení můžeš použít lubrikační gel na vodní bázi a aplikátor. Kalíšek vyndej a vypláchni jednou za 4-10 hodin, dle intenzity krvácení, a s ním souvisejícím plněním kalíšku krví.
Zavedení tampónu je velice podobné. Pokud to děláš poprvé, zvol si dobu, kdy je průtok krve silnější, nejlépe druhý nebo třetí den menstruačního krvácení, půjde ti to lépe. Tampón opatrně prstem zasuň do pochvy, tak hluboko ať ho necítíš. Pokud tampón po zavedení cítíš, tak to znamená, že není zaveden dostatečně hluboko. Lze jej mít až 8 hodin, záleží ale na síle krvácení. Až tampón začne protékat, je čas na výměnu. Po maximálně 8 hodinách však tampón určitě vytáhni, je zde riziko vzniku infekce a množení nežádoucích bakterií.

Plavání během menstruace

Ani plavání si nemusíš během menstruace odpírat. Po zavedení kalíšku nebo tampónu si i tuto aktivitu můžeš bez problému užít. Jen nezapomeň hned po plavání pomůcky vyměnit, abys zamezila vzniku infekce.

V jakém případě je lepší se cvičení vyhnout?

Nezapomeň, že ze všeho nejdůležitější je naslouchat svému tělu. Pokud se na cvičení necítíš, trápí tě například velmi bolestivé křeče nebo silná únava, je lepší se cvičení vyhnout. Bolesti jsou do jisté míry součástí menstruace a je to normální. Některé ženy tento problém nemají a některé zase na bolesti během menstruace trpí. To bohužel nejde ovlivnit a my „bolestivé“ můžeme tiše závidět a nenávidět. :-)
Pokud máš ovšem pocit, že jsou tvé bolesti příliš silné a doslova bolestí „umíráš“ neváhej a vyhledej odbornou, nejlépe lékařskou pomoc. Na mírnější a slabé bolesti ti pomůže výše zmíněná forma pohybu.

Nechceš pohyb… nevadí!

Babiččin termofor a oblíbený seriál je také skvělou volbou trávení menstruačního času. Pamatujeme, že jsme ženy a ne roboti, odpočívejme a „Nebudeme se pouštět do žádnejch větších akcí...“ na které nemáme ani pomyšlení, energii a náladu! 

Zpět na blog